Friday, November 11, 2011

SRI LANKA - the smiling tear, partea a 2 a

Ce nu am spus despre Sri Lanka si merita sa fie spus
(daca nu ai citit prima parte, da click aici:  Sri Lanka - the smiling tear)

Cum se conduce
Cand am fost in Republica Dominicana, am crezut ca dominicanii sunt printre cei mai nebuni si mai inconstienti soferi, insa dupa prima zi petrecuta pe soselele sri lankeze, deja ii clasam pe dominicani printre cei responsabili la volan.
Regula numarul 1 de care se tine cont: autobuzele au prioritate in orice situatie. Daca nu esti soferul unui autobuz, atunci ar trebui sa stai cat mai aproape de marginea drumului si sa fii pregatit oricand sa te retragi pana dincolo de carosabil sau sa opresti definitiv pentru a lasa un eventual autobuz aflat in depasire sa se reincadreze pe banda lui. Ordinea de prioritate tine cont de gabaritul autovehiculului, plecand de la cel mai mare (autobuzul insa are prioritate in fata oricarei alt autovehicul) si ajungand pana la tuk tuk si biciclete care au ultima prioritate. Autobuzele intra in depasire claxonand, (sincer chiar nu stiu daca semnalizeaza) semnal care se traduce prin “incetineste tu ca sa trec eu”, netinand cont de posibilitatea aparitiei pe banda opusa a unui mijloc de transport, altul decat tot un autobuz.


Ce se mananca
fried rice and curry
Bucataria sri lankeza se bazeaza pe orez si cocos. De obicei orezul este alb, simplu sau prajit impreuna cu legume. Se serveste impreuna cu curry, un sos in care se pun mai multe condimente (chilli, coriandru, nucsoara, ghimbir,curry,piper) si in care se fierbe carne de pui,vita sau peste. O masa complexa  inseamna ca alaturi de orez si curry sa mai fie si alte cateva boluri cu diferite sosuri cu linte, vinete cu chilli, cartofi dulci. Sri lankezii saraci manaca orez cu curry la toate cele 3 mese si uneori mai schimba meniul in weekend.
rice and curry
supa de legume proaspete



roti cu sambol
Cei care isi permit si alte mancaruri decat rice and curry, dimineata mananca roti (un fel de clatita facuta cu faina si  cocos) peste care pun sambol (cocos cu peste uscat, ceapa si chilli). Un alt fel de mancare pentru micul dejun este  kiribath, adica orez cu lapte de cocos. Tot dimineata se mananca  hoppers (sunt preparate cu faina de orez, lapte de cocos si vin de palmier) care sunt servite cu ou sau banana.




Fructele se mananca inca de dimineata, inainte de masa: banane, papaya, mango, ananas.

banane, papaya si lime



banane, ananas si mango


Ce se bea
Bautura traditionala este toddy, o bautura non alcoolica din cocos, iar arrack este varianta lui alcoolica. Berea din ghimbir este o bere nealcoolica, considerata a avea calitati ayurvedice. Lion este o bere de 4.8% alcool  cu un gust placut, foarte putin amaruie, dar cu un pret destul de mare pentru castigurile medii ale sri lankezilor (1$ sticla de 0.66 l la magazinele de bauturi alcoolice).
bere cu ghimbir

Apa se gaseste imbuteliata, dar localnicii au aparate speciale pentru fierbere si filtrare sau pur si simplu fierb apa la aragaz si apoi o racesc.

Ce este diferit
Diferentele intre doua popoare sunt evidente, chiar daca acele popoare sunt despartite doar de o linie imaginara, numita granita. Evolutia popoarelor este diferita si depinde atat de factori de influenta la nivel mondial si  continental, dar mai ales de factori locali care fac ca un spatiu geografic sa evolueze intr-un anumit fel, de multe ori independent fata de ceea ce se intampla dincolo de frontierele lui. Orice calatorie in afara sptiului cunoscut de tine, chiar si in afara regiunii in care locuiesti, ar trebui sa presupuna cel putin o mica documentare asupra caracteristicilor si particularitatilor din acea regiune, pentru a nu te lasa surprins.
Cum Sri Lanka este despartita de spatiul romanesc nu doar de mii de km, de mari, lanturi muntoase si-un ocean, dar si de un continent, deosebirile culturale sunt foarte mari si e nevoie de o buna documentare inainte de a te avanta in lumea asta.
Insula este situata la sud de subcontinentul indian, asa ca mare parte din influente au venit de-aici. Cum India este singurul vecin aflat la mai putin de 1000km (cu exceptia insulelor Maldive), influentele culturale s-ar fi putut rezuma la ce a venit de dincolo de stramtoarea Palk; dar nu s-a intamplat asa, pentru ca timp de 500 de ani, portughezii, olandezii si apoi englezii au pus stapanire pe ceea ce portughezii au numit Ceylao (insula singalezilor), iar englezii Ceylon. Ei au adus aici religia crestina, au infiintat scoli, au construit biserici, biblioteci, universitati, au schimbat obisnuinte culinare in anumite zone si au impus o limba oficiala, alta decat cea vorbita pana in anii 1800- limba engleza.
Sri lankezii apreciaza turistii care le respecta traditiile si obiceiurile, asa ca trebuie sa tii cont de faptul ca genunchiul descoperit inseamna  mult mai mult decat inseamna in cultura ta si e de preferat sa porti pantaloni trei sferturi sau fuste mai lungi in cazul fetelor; la fel si umerii care trebuie sa fie acoperiti. La intrarea in temple sau zone sacre trebuie sa iti lasi incaltamintea la intrarea in curtea templului si sa iti descoperi capul. Nu te astepta sa ti se atraga atentia intr-un mod brutal daca gresesti sau daca ignori anumite reguli; cu zambetul pe buze si intr-un mod politicos, ti se va spune cum trebuie procedat pentru a nu incalca traditiile.


                                                                       templu budist in Anuradhapura
















procesiune in Anuradhapura
                                                                prin Maradankadawala
procesiune in Anuradhapura






templu budist in Anuradhapura


vanzator ambulant in trenul Colombo-Badulla


piata de fructe in Ella


















Intamplari 
Dimineata devreme in Kandy, ne grabeam sa ajungem la gara cu un autobuz local, care tocmai oprea in statia de vis a vis de guesthouse. Trecerea de pietoni era la vreo 100m in fata, asa ca eram nevoiti sa facem un ocol destul de mare si sa asteptam urmatorul autobuz. Solutia insa era la cativa pasi de noi: in mijlocul strazii, un politist dirija circulatia; i-am aruncat o privire si prin semne l-am intrebat daca putem traversa. Fara sa-mi raspunda, a suflat cu putere in fluier si si-a intins orizontal ambele brate: cale libera de trecere pentru turisti ;-) si cu un zambet ne-a facut semn sa trecem.


In Mirissa, un vanzator ambulant vindea fructe proaspete, printre care si banane rosii, cele care sa vand la Carrefour cu 30 lei kg. Cum niciodata in Romania nu m-am indurat sa platesc 6 lei pentru o banana, am vrut sa profit aici, unde costa in jur de 0.5 lei. Am ochit eu cateva si am cerut 5 banane- domnul s-a uitat prin ciorchinii pe care ii avea agatati, dar nu a gasit decat una care era buna, toate celelalte fiind inca necoapte. Mi-a dat-o si m-a rugat sa vin a doua zi, cand sigur s-ar mai fi copt alte cateva. M-am gandit apoi la pietarii din Obor, Crangasi sau Gorjului, care sigur ar fi procedat la fel :-)
In Habarana am stat la un guesthouse administrat de un domn care locuia in Colombo. Pe timpul sederii noastre m-a sunat de doua ori sa ma intrebe daca avem la dispozitia tot ceea ce ne dorim si m-a rugat sa-l sun in cazul in care avem o solicitare care nu ne poate fi satisfacuta de cei doi angajati ai lui. In ultima zi ne-a aranjat transportul pana in centru cu jeepul unuia dintre vecinii lui, fara a ne cere bani.


T

Tot in Mirissa, un proprietar de tuk tuk ne-a abordat inca din prima zi, propunandu-ne diverse programe turistice, el urmand a ne fi sofer si ghid. Nu am apelat la el nici macar pentru a ne duce de la posta pana la guesthouse, dar in toate cele 4 zile el aparea in fata noastra in fiecare dimineata si in fiecare seara, doar pentru a ne saluta sau pentru a ne da sfaturi cum sa ajungem  la diferite obiective.







Spiritul comercial inca nu a alterat valorile si caracterul sri lankezilor si sper sa reziste cat mai mult in fata influentelor negative ale "lumii moderne". 
Calatoriti si bucurati-va de oamenii zambitori


Bohama Sthuthie, Sri Lanka!